Кухарський ліцей Іванківської селищної ради
Меню сайту

Конституція
Конституція

Наше опитування

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2022 » Червень » 12 » Психологічна допомога під час війни
23:17
Психологічна допомога під час війни

Війна виснажує нас фізично та психологічно. Попри те, що наша психіка здатна адаптуватися під будь-які складнощі, кожен день бойових дій у рідній країні пережити надзвичайно складно. У цей непростий час варто підтримувати себе, рідних та близьких. Це життєво необхідно для того, щоб зберегти здоров’я – фізичне та психологічне.

ЯК ДІТИ РІЗНОГО ВІКУ РЕАГУЮТЬ НА СТРЕС ТА СПРИЙМАЮТЬ КРИЗОВУ СИТУАЦІЮ

Діти 0-3 років: у цьому віці діти відчувають дратівливість, плачуть, можуть проявляти надокучливу або агресивну поведінку та бояться незрозумілих звуків, криків, різких рухів і потребують фізичної близькості батьків. Тому їм насамперед потрібно забезпечити присутність батьків та їхній тактильний контакт.

Діти 4-6 років: часто відчувають безпорадність та безсилля, страх розлуки, у своїх іграх можуть відбивати аспекти ситуації, відмовлятися визнавати ситуацію та заглиблюватися в себе й не бажати спілкуватися з однолітками та дорослими. Вони потребують насамперед безпеки, тому батькам слід заспокоїти дитину, що і вона, і самі батьки в безпеці.

Діти 7-10 років: можуть відчувати провину, неспроможність, злість, фантазії, в яких дитина бачить себе “рятувальником”, “зацикленість” на подробицях події. Дитина боїться втратити звичне та боїться смерті, досить добре розуміє загрозу, може переживати страх і думає про майбутнє. Тому батькам потрібно обговорювати з дитиною події та переживання і забезпечити їй безпеку та звичний спосіб життя (ігри, спілкування з друзями тощо).

Діти 11-13 років: відчувають дратівливість, страх, депресію, можуть поводитися агресивно та не приймати правила. Вони бояться втратити життя, близьких, будинок, звичний спосіб життя. У цьому віці діти розуміють, що відбувається, прогнозують майбутнє, але мінімальний власний досвід викликає тривожність. Батькам можна відкрито говорити про свої переживання, страхи та допомагати дітям відтворювати соціальні зв’язки. 

Діти 14-18 років: проявляють небезпечну поведінку, можливі суїцидальні думки та прояви аутоагресії, реакції, що нагадують реакції дорослих. Бояться втратити себе, своє місце, життя, близьких. Можуть радикально сприймати ситуацію, адже підліток тільки стає на ноги, а звичний світ зруйнувався. У цьому віці дорослим важливо не вимагати від підлітка брати на себе роль дорослого. З підлітком слід ділитися досвідом, розмовляти, допомагати знизити емоційне напруження.

Як надати психологічну допомогу дітям?

Ігри для зняття стресу у дітей

 

 

Яким чином можна підтримати дитину-підлітка у кризових ситуаціях, які спричиняє війна? 

Підлітки зазвичай доволі гостро переносять будь-які кризові ситуації, і війна, звісно, не виключення. Дітям старшого віку зараз дуже складно, адже вони уже розуміють, що відбувається, але ще не мають достатньо життєвого досвіду, щоб ефективно боротися зі своїми емоціями. Нам всім зараз дуже складно, але нашим підліткам – особливо непросто. Тож у ЮНІСЕФ дали поради, як зараз можна підтримати своїх старших дітей.

Говорити і слухати. А головне чути те, що дитина розповідає: про свої думки, почуття, сприйняття ситуації. Варто пояснити підлітку все, що відбувається, враховуючи його вік і знання.

Дозволити емоціям бути. Психологи радять не приховувати від підлітка свої справжні почуття, бо він все одно здогадається про них і буде відчувати себе обманутим. Тож переживати і плакати перед дитиною старшого віку – абсолютно це нормально. Проте не варто робити це дуже часто, бо така поведінка може спровокувати депресію: як у вас, так і у дитини. Варто дозволити емоціям вийти, а потім спробувати налагодити рутинне життя.

Планувати майбутнє. Не бійтеся разом мріяти та планувати, що будете робити після війни. Такі роздуми та розмови надихають і стабілізують, а також додають впевненості у майбутньому.

Обійматися. Тактильний контакт дуже важливий в умовах невизначеності і стресу, тож частіше обіймайте свою дитину і говоріть їй, що все буде добре.

Дивитися разом улюблені фільми. Психологи радять обирати життєствердні фільми, які здатні подарувати відчуття надії. Дивіться разом, обійнявшись, а потім обговорюйте побачене. Нагадуйте дитині, що після війни обов'язково знову буде нормальне життя.

Читати вголос. Це заняття дає відчуття захищеності та спокою. Тільки не читайте тривожні новини, краще читайте книжку з цікавим, а головне "мирним" сюжетом.

Хвалити за досягнення дитини. Зараз для вашого підлітка життєво важливо, щоб його (чи її) хвалили за найменшу дрібничку. Так ви вселяєте підлітку віру у свої сили та демонструєте свою підтримку.

Заохочувати спілкуватися з однолітками. Через стрес дитина може стати закритою і не бажати спілкуватися з однолітками. Та це шкідливо для її психіки і розвитку. Для більшості підлітків спілкування з друзями є дуже важливим. Тож варто усіляко сприяти цьому і використовувати будь-який шанс на спілкування дитини з друзями. Оптимально, щоб це було спілкування офлайн, але якщо немає такої можливості, онлайн-спілкування теж буде корисним, не варто йому перешкоджати.

Долучати підлітків до допомоги іншим. Це дуже важливо, щоб дитина відчула свою соціальну значимість. Але робити це треба за умов максимальної безпеки для неї. Можна долучатися до допомоги разом з підлітком, так він відчує вашу підтримку і турботу.

Будьте уважними до змін у поведінці дитини. Одразу звертайтеся до психолога (у сьогоднішніх умовах підійде і онлайн-консультація), якщо побачите у дитини ознаки ступору, апатії, депресії чи посттравматичного розладу.

Спеціально для дітей і батьків створено сервіс кризової психологічної допомоги "Ми поруч". 

60 дитячих психологів, відібраних центром психосоціальної реабілітації НаУКМА (Національний університет «Києво-Могилянська академія»), готові провести консультацію у зручний для вас час. 

Вони допоможуть виговоритися, щоб легше переживати травму війни, невизначенність, розлуку з близькими та друзями.

Приймаємо на консультації дітей, підлітків, дорослих, а також батьків разом з дітьми.

Залишити заявку:

  • в Telegram (цілодобово)
  • за гарячою лінією (з 8 до 22): +380 (96) 039 22 58, +380 (99) 198 57 95, +380 (63) 558 12 82

Telegram-канал “Підтримай дитину”, створений групою дитячих психологів та педагогів з метою підтримки дітей та їхніх батьків

Поради, ігри та рекомендації щодня публікують у зрозумілій формі.

Telegram-бот "Друг. Перша допомога"

Бот першої психологічної допомоги, який створений на основі сучасних протоколів, науково-доведених досліджень та є зручним помічником, який завжди поруч.

Телеграм-канал "Психологічна підтримка"

Корисні поради для збереження та покращення ментального здоров’я.

Освітній Хаб - EduHub.in.ua

Щоденні онлайн зустрічі о 13.00 та 20.00 з сертифікованими психологами Асоціації інноваційної та цифрової освіти.

Телеграм-чат "Як ти зараз?"

Команда Трітфілд та волонтери запустили телеграм-чат для колективної емоційної підтримки.

Психологічна платформа KAF

Безкоштовний, дистанційний онлайн-сервіс для українських родин, які потребують медичної та психологічної допомоги. KAF — це ізраїльська кооперація трьох ізраїльських компаній — Kai, Amplio та Femi. Послуги з Ізраїлю надають україномовні ізраїльтяни.

Консультативний психологічний центр

Команда психологів-волонтерів організовує психологічну допомогу для громадян України у зв'язку з актуальною ситуацією. Кваліфікована допомога цілодобово. У команді вже більше 500 психологів-волонтерів з України та світу.

Telegram-чат "Психологічна допомога українцям під час війни"

Група створена для безкоштовної психологічної допомоги українцям, які відчули на собі всі жахіття війни в Україні 2022. Допомога здійснюється завдяки зусиллям практикуючих психотерапевтів.

Онлайн консультування психіатрів та психологів для дітей і підлітків, а також індивідуальна очна консультація в Києві (добірка контактів)

Українці створили безкоштовний мобільний застосунок Hearty (для iOS), що допомагає батькам дбати про емоційний та психічний стан дітей під час війни

Застосунок Hearty підказує прості ігри та активності. Працює оффлайн і його можна використовувати навіть в укриттях. У застосунку доступні книги від Барабуки, аудіоказки українською та інший контент для дітей.

Mindly — безкоштовна психологічна допомога українцям, що постраждали у війні

Дипломовані психологи та психотерапевти на індивідуальних сесіях:

  • допоможуть подолати посттравматичні стресові розлади та навчать, як подолати наслідки психологічної трвматизації;
  • допоможуть з адаптацією після вимушеної зміни проживання;
  • допоможуть пережити втрати близької людини або родича;
  • навчать, як подолати тривожні почуття та розкажуть, як контролювати психологічний стан в умовах

Освітній центр Верховної Ради України у партнерстві з Центром психологічної підтримки «Обійми» стоїть на сторожі вашого психологічного здоров'я - гаряча лінія психологічної підтримки для освітян!

«ОбійМи» - це понад 500 психологів зі всієї України та світу, які щоденно, цілодобово, безкоштовно та професійно надають психологічну допомогу всім, хто цього потребує. 

 

 

 

 

Джерела: 

https://1plus1.ua/novyny/ak-pidtrimati-pidlitka-pid-cas-vijni-poradi-vid-psihologiv-unisef

https://eo.gov.ua/yak-pidtrymaty-ta-zaspokoity-dytynu-pid-chas-viyny/2022/02/28/

https://school10nv.org.ua/%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D1%96%D0%B4-%D1%87%D0%B0%D1%81-%D0%B2%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B8/

https://dityvmisti.ua/dopomoga-ukraintsiam/

Переглядів: 407 | Додав: Administrator19 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту
Верховна Рада

Урядовий портал

МОН України

КОДА

РМК відділу освіти Іванківської РДА

КОІПОПК

Педпреса

ОСВІТА





Copyright MyCorp © 2024